söndag 21 februari 2010

Rollkur

"23 personer från det internationella ridsportförbundets administration, de olika grenarna samt specialister fastslog vid tisdagens rundabordkonferens i Lausanne att rollkur/hyperflexion är oacceptabelt.Konferensen tog ett stort kliv framåt för att ena dressyren och klargöra för ryttare vad som är tillåtet och inte tillåtet. Konsensus nåddes kring följande:Oavsett vilken huvud- och nackposition hästen intar – har den framkallats med tvång/våld är den oacceptabel.Rollkur/hyperflexion definieras från och med nu som böjning av hästens hals genom tvång/våld – och är därför oacceptabel.


Tekniken som kallats Low-Deep and Round (LDR), låg-djup och rund, ger böjning utan överdrivet tvång och är därför acceptabel.Framöver kommer all aggressiv/våldsam ridning att ge bestraffningar för ryttarna. Som ett led i de nya direktiven kan framridningen på vissa tävlingar komma att bli tv-övervakad."
källa: http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=328366


Jag tycker det är jättebra att det förbjudits nu !
det är så onaturligt som det bara går för hästen att gå på det sättet, fattar inte riktigt det hela om jag ska vara ärlig ?

http://www.youtube.com/watch?v=8hIXGiV4N4k
Kolla även in denna filmen om ni inte riktigt vet vad rollkur (hyperflexion) är för något,
det är när man trycker ihop hästen så mycket det går för vissa anser att det är bra för hästen och att dom blir lydigare och mjukare av detta. vilket är fel, eftersom man trycker ihop hästen på det viset stoppas blodflödet uppe i nacken och kommer inte ner helavägen till munnen där tungan sitter och innehåller massor med känsliga nerver, detta gör att tungan gjärna hänger utanför munnen och blir tillslut blå eftersom blodet inte når fram,
titta även hästens bakben 3:38 på filmen, ni ser hur det helt plötsligt rycker upp mot magen, detta beror helt enkelt på att det är så många nerver som inte funkar som dom ska både i nacken och tungan när hästen går på detta viset.
usch :( men tummen upp på att det förbjuds!


Vad tycker ni om rollkur? några possetiva saker med det?
/amanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar