tisdag 23 mars 2010

Svar till Johanna.


















Hålla hästen frisk.
Jag är verkligen ingen expert på dethär alls.

Men för att förhindra kotledsinflamation så är nog det allra viktigaste att man varierar sin ridning så gott det går, Rid inte på volten i en paddock 7 dagar i veckan utan försök somsagt variera, rid ut på grusvägar, rid lite i hagar om möjligheten finns, även att skritta, småjogga korta sträckor på asfalt är bra, inte för länge eller för långt men litegran stärker faktist deras senor. Och ja variera verkligen så mycket det går. Det gör det ju även roligare för både häst och ryttare.

Sen fina hagar är väll ganska viktigt om man har en häst som lätt får kotledsinflamation, har dom fått det en gång så kommer det ju lätt tillbaka tyvärr så vet man med sig att hästen haft det innan så ska den inte gå i hagar med lera upp till knäna. Detta blir ju väldigt ansträngande för dom. Och alla har ju inte tillgång till fina hagar å andra sidan men då skulle man kanske kunna sätta upp en liten rast hage någon annanstans där det finns lite grus och sånt som gör underlaget lite stabilare och varva mellan hagarna och låta den stå inne lite imellanåt. Men ska man låta hästen stå inne eller i en liten grusruta (inget jag rekommenderar egentligen men) så får man bara vara noga med att se till så den inte blir rastlös och har sikt mot andra hästar, får små tussar med hö eller kanske har en boll inne i hagen eller något, så den hela tiden har något att göra.

En annan sak som faktiskt inte så många tänker på är hästens utrustning, Har hästen en sadel som inte passar kan den spänna sig i ryggen,bogarna eller nacken, vad som. som faktiskt kan leda till att hästen får kotledsinflamation. Så se till att man har utrustning som passar och att man rider hästen på rätt sätt så den går så avslappnat som möjligt.

Sen att hålla hästen frisk förövrigt, så gäller det ju att den har daglig utevistelse, motioneras efter behov och man ger den rätt sorts och lagom mängd med foder/hö och att man känner över hästen dagligen :) Märker man att det är något fel så tycker jag att det är bättre att ringa veterinären en gång för mycket än för lite. Bättre att vara på säkra sidan.

Sen övningar för heta hästar :
Vet att jag skrivit något om det här i tidigare inlägg men.

Jag tycker det är viktigt att man varierar ridningen vad för häst man än rider, dels för att undvika skador men också för att ha kvar glädje till arbetet.

Sen är heta hästar ofta heta pga dålig balans. Så det gäller bara att ha en utgångspunkt och hela tiden sätta mål att sträva efter.Gör övningar som stärker hästarna,ut och klättrra i skogen osv. Men vardagliga saker jag gör med min häst varje gång jag rider aom gör dom både starka och lyhörda är övergångar efter övergångar. hela tiden, sen tempoväxlingar, lugna tydliga hjälper och hela tiden tänka på att göra saker och ting så okomplicerat som det går och vara lugn i sig själv.

Sen är ju hästar heta på olika sätt, har man en häst som är het just vid hoppning. ställ fram småhinder och bommar vid varje ridpass om det är möjligt. lägg in bommar i dressyren, småhinder på volten och gör det inte till en så stor grej. Är det med sånna här små grejjer i varje ridpass kommer det inte bli så märkvärdigt sedan, och sen som ryttare även här vara lugn och inte tänka på att det står ett hinder ivägen. Rid på som om det inte fanns ett hinder bara.
tålamod,träning och oftast mycket motgångar,det lönar sig efter ett tag :)


hoppas detta har hjälpt dig litegrann på vägen iallafall. somsagt ingen expert på något av dethär men är väll lite grundläggande saker att utgå ifrån iallafall :)

/amanda

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte det i allafall var jättebra tips! :D

    SvaraRadera
  2. tack för tipsen :D :] <33

    SvaraRadera